dilluns, 30 de març del 2009

SOROLLA AL MNAC

Fins el 3 de maig d'enguany s'exhibiran en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) catorze quadres de gran format del pintor valencià Joaquín Sorolla que van ser realitzats per encàrrec del mecenes nordamericà Archer Milton Huntington per decorar la biblioteca de la Hispanic Society of America de Nova York.
Els 14 quadres que s'exposen van ser pintats entre els anys 1911 i 1914 i en el seu moment no es van poder veure públicament en el nostre país, doncs era una de les condicions fixades pel Sr. Huntington el que s'havíen de veure per primera vegada en públic a la seu d'aquesta institució fundada l'any 1904.
Gràcies al mecenatge de la fundació Bancaja aquests quadres van arribar a Espanya l'any 2007, i després d'un procés de restauració s'han exhibit a València, Sevilla, Màlaga, Bilbao i ara a Barcelona abans d'anar al Museu del Prado de Madrid.
De temàtica costumbrista, els quadres retraten diferents aspectes de la gent, costums i geografía d'Espanya amb una especial relleu i interès del pintor, com en tota l'obra de Sorolla, per la utilització dels colors i el tractament de la llum.
Les peces són de grans dimensions i són les següents:
"Andalucia. La tancada; Sevilla, els natzarens, el ball i els toreros; Extremadura, el mercat; Ayamonte, la pesca de la tonyina; Galicia, la romeria; Castella, la festa del pa; Aragó, la jota; Catalunya, el peix; València, les grupes; Guipuzcoa, les bitlles; Navarra, el Consell del Roncal i Elx, el palmeral."
Si a la biblioteca de la Hispanic Society les obres es van amontegar decorant de forma abigarrada les seves parets, al MNAC s'exposen utilitzen les tècniques museístiques actuals que permeten una adequda observació de les seves proporcions.
També es pot visitar en un altra sala una selecció de dibuixos i esbossos provinents del Museu Sorolla de Madrid i de la mateixa Hispanic Society of America.
Una gran exposició que està gaudint d'una exitosa asssitència de visitants, cosa que demostra segurament un major interès per la pintura figurativa que per l'art abstracte pel públic generalista.
(En la fotografia es pot observar el quadre dedicat a Catalunya, titulat el peix)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada