Acabo de llegir la novel.la històrica Jaume I El Conqueridor de l'autor andorrà Albert Salvadó. L'obra és una trilogia formada pels títols "El punyal del sarraí", "La reina hongaresa" i "Parleu o mateu-me" publicades per l'Editorial Columna l'any 2001.
Ara que aquest gènere ha guanyat tants d'adeptes en els últims anys com ho demostra l'èxit de vendes de "la catedral del Mar" no cal perdre de vista que sempre s'han editats llibres d'aquest gènere literari i que sovint es poden adquirir a preu reduït als quioscs o en edicions de butxaca a les llibreries.
El llibre de ficció utilitza les aventures i desventures del rei Jaume I (1208-1276) des que era infant fins la seva mort on amb una prosa elegant i un ritme narratiu viu ens endinsa en la seva vida privada (les relacions amb les seves dones, concubines i amants i tots els seus fills) i la seva vida pública de rei amb els enfrontaments amb els nobles, el rei Alfons X el Savi de Castella i Lleó i els successius papes que van veure el seu llarg regnat.
És interesant veure les polítiques d'aliances matrimonials que s'utilitzaven per estretir vincles amb altres regnes i buscar equilibris per garantir la pau en les fronteres, però també a l'interior dels regnes. Els estaments dels nobles, els eclesiàstics i la gent de cultura no cristiana com eren els jueus i els sarraïns són elements político-socials que conformen el substrat del relat. Podrem veure com va realitzar les seves conquestes (Mallorca, València i Múrcia, aquesta última cedida a Castella i Lleó en virtut del tractat d'Almizra) i com es va repartia el seu regne en els seus successius testaments i com a la seva mort es va dividir entre Pere el Gran, III d'Aragó i Jaume II de Mallorca. També asistim a l'escriptura del LLibre dels Fets o Crònica de Jaume I text de l'època narrat en primera persona a traves del dictat que en feia als escriptors i que conforma la primera de les quatre grans cròniques: la de Jaume I, la de Bernat Desclot, la de Ramon Montaner i la de Pere III.
Ferran d'Aragó, abat de Montaragó i oncle de Jaume, el traïdor Pere Ferrandes d'Açagra, Elionor de Castella, la seva primera dona; Violant d'Hongria la seva segona dona que li va deixar una nombrosa descendència ( a banda dels fills il.legítims reconeguts), Ramon de Penyafort, inquisidor a Catalunya (actualment patró dels advocats) entre d'altres personatges ens transporten a l'època on el Regne d'Aragó, Catalunya, València i Mallorca era admirat en tota Europa i especialment el Mediterrani per la seva força i energia en la política i en el comerç.
Ai, si es llevés Jaume I de la seva tomba i ens veigués on estem en aquests moments!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada