dimecres, 23 d’abril del 2008

CONTES BREUS PER A LLEGIR EN EL BUS



Avui és la diada de Sant Jordi i la indústria del llibre va a tota vela. ja que les editorials, els llibreters, els autors, els compradors i fins i tot els lectors faran moure el món del llibre fins xifres que no es repetiran al llarg de l'any.
Molts d'autors i famosos del món de l'esport i la televisió ens presenten novetats, de vegades amb títols, continguts i portades disenyades de forma expressa per seduir a un ventall ample de població cap a la compra del llibre.
Avui, però, no parlaré de cap novetat sinó tot el contrari. Acabo de llegir en castellà un llibre titulat "Cuentos breves para leer en el bus" que és un recull d'aquesta entitat literària, sovint considerada menor, que és el conte. Són petites peces d'autors clàsics com Apollinaire, Chéjov, Kafka, London, Poe, Stevenson, Twain, Wilde i Guy de Maupassant entre d'altres.

La majoria d'aquests autors van viure al segle XIX, però, ens demostren que l'enginy és intemporal.
Ara que des del Departament de Cultura de la Generalitat, s'impulsa una interesant mesura de foment de lectura com és repartir el primer capítol de determinats títols editorials en els usuaris del transport públic, he trobat més que oportú recomanar aquesta selecció de contes per poder-lo llegir en el bus o on us plagui.
Com recorda l'autor de la selecció i del pròleg, Maximiliano Tomàs, periodista argentí, Poe va dir en defensa del conte el següent:
"Si una obra literaria es demasiado larga para ser leída de una sola vez, preciso es resignarse a perder el importantísimo efecto que se deriva de la unidad de impresión, ya que si la lectura se hace en dos veces, las actividades mundanas interfieren destruyendo al punto toda totalidad."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada