diumenge, 19 d’abril del 2009

VALS AMB BASHIR

La matança de palestins a l'any 1982 en els camps de refugiats de Sabra i Chatila , situats a l'oest de Beirut, és un dels episodis més obscurs de la història de finals del segle XX.
Durant la Guerra del Líbano de 1982, el lider maronita Bashir Gemayel va ser assassinat junt a quaranta persones més mitjançant un atemptat amb explossius a la seu central de les Forces Libaneses, una milícia cristiana-falangista al.liada amb Israel.
Dos divisions de l'exércit israelí van ocupar Beirut occidental i van rodejar completament els campaments de refugiats de Sabra i Chatila. Ariel Sharon va invitar a la milícia cristiano-falangista libanesa a entrar en els campaments de refugiats per trobar combatents de l'OLP i lliurar-los a les forces israelites.
La realitat va ser que durant més de 3 dies i les seves respective nits, amb el cel permanentment il.luminat amb bengales, la milícia es va encarregar de tallar colls, matar i violar. La xifra de morts oscil.la segons les fonts, entre 460 i 4.000 morts.
En base a aquests fets histórics el director israelita Ari Folman va realitzar aquest film d'animació, coproducció d'Israel, França i Alemanya què ha aconseguit diferents premis a nivell internacional com el Globus d'Or a la millor pel.lícula de parla no anglesa i també nominat en la mateixa categoria en la última edició dels Oscars.
Un film estremidor narrat a partir dels records del propi director de la guerra del Líban, que ens ofereix diferents escenes que t'arriben al més profund de l'ànima i en explicar-nos uns cruels fets histórics de fa 27 anys (molt de temps o poc temps?) ens fa ensumar una llunyana solució al conflicte palestino-israelí.

1 comentari:

  1. primer que tot una abraçada
    després informar-te que Té la mà Maria
    ha creat un altre blog anomenat:
    http://trucadors.blogspot.com
    sobre el trucadors de porta (picaportes)
    que et vas troban a llarg del viatges i
    la seva artesenia, si pots dona-li un
    cop d'ull, gràcies.

    ResponElimina