dissabte, 4 d’abril del 2009

BIBLIOTECA VIRTUAL DE PREMSA HISTÒRICA

El Ministeri de Cultura ha presentat la Biblioteca virtual de premsa històrica que és un projecte ambiciós de digitalització amb un pes considerable a nivell internacional pel que fa al seu volum i les seves funcionalitats.
El projecte és el resultat de la cooperació de la Direcció General el Llibre, Arxius i Bibliotques del Ministeri de Cultura amb les Comunitats Autònomes i diferents institucions de caràcter científic, ateneus, fundacions, universitats i empreses periodístiques encara en funcionament.
Disposa de gairebé 2000 capçaleres de publicacions periódiques històriques de 140 localitats on s'ha imprés premsa i disposa actualment de més de 4 milions de pàgines.
Aquest projecte té com a objectius fonamentals preservar els materials biblioràfics i difondre aquests recursos informatius als ciutadans en general.
De la ciutat de Tortosa s'hi pot trobar abundant documents de diferents capçaleres periodístiques historiques.
Encuriosit he arribat a l'exemplar del 3 de gener de 1900 del diari "La verdad. Diario Político de noticias e intereses generales" on he pogut llegir entre d'altres qüestions, els següents anuncis i notícies:
  • Les ruines romanes trobades al carrer major de Remolins.
  • La instal.lació d'un tub a la font pública del Rastre.
  • L'atropellament amb resultat mortal d'una dona per un carro conduit per un noi al sortir de la barcassa. El noi va ser empresonat abans de passar a disposició judicial.
  • El nomenament de Francisco Mestre Noé com a membre de la Reial Acadèmia de la Història d'Alemanya.
  • La notícia sobre una reunió encapçalada pel Diputat a Corts D. Teodoro Gonzàlez per impulsar la construcció del canal de l'esquerra que va finalitzar amb un !Viva Tortosa¡
  • Un anunci de la sabateria i magatzem de calçat de Joan Moreso situada a la Plaça de la Catedral- Arc del Romeu.
  • L'anunci d'un acord de l'Ajuntament de la ciutat per celebrar una fira de ramat a les festes de la cinta, per la qual cosa s'instava als propietaris col.lindants als lligallos a que no retiressin terres ni herbes d'aquests per a facilitar el trànsit del ramat.
  • L'anunci del trasllat al carrer Montcada número 16 4t de l'Acadèmia de Jose Santos on es pot aprendre francès, anglès, italià, alemany, càlcul mercantil i teneduria de llibres. Com han canviat els temps!
Un important fons documental gràcies a les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada