dimecres, 25 de febrer del 2009

LA CREACIÓ DEL PARTIT JUDICIAL DE TORTOSA A L'ANY 1834

L'empresa Google és l'empresa que gestiona més informació a tot el món. Una de les seves línees d'activitat és la de Llibres de Google on es poden trobar tres tipus de llibres:
1) LLibres publicats i protegits per drets d'autor: L'usuari pot veure'n una vista prèvia i comprar-los en suport paper.
2) Llibres descatalogats protegits per drets d'autor: L'usuari podrà previsualitzar-los i adquirir-los on-line.
3) LLibres no protegits per drets d'autor: L'usuari pot llegir, descarregar i imprimir aquests llibres.
De l'últim grup trobarem nombrosos títols que estan en les xarxes de biblioteques i universitats d'arreu del món.
El blocaire Manel Zaera té enllaçats en el seu bloc una selecció de llibres que li interessen de Google Books. Un d'ells em va cridar l'atenció i es titula:
"Subdivisión en partidos judiciales de la nueva división territorial de la península e islas adyacentes aprobada por XM en el Real Decreto de 21 de abril de 1834."
Després de la divisió de l'Estat espanyol en províncies a l'any 1933, tot el territori estatal es va dividir en partits judicials. Un d'ells va ser el de Tortosa, amb una delimitació geogràfica gairebé idèntica a l'actualitat (districte electoral) i que segons el llibre comprenia els següents pobles (que no municipis):
Alcanar las casas de id, y el santuario de nuestra Señora de los Remedios.
Aldover
Alfará.
Amposta, las casas de las Salinas de los Alfaques, y los santuarios de Campredó y nuestra Señora de Embiexa.
Benifallet.
Cala de la Ametlla.
Cenia.
Cherta el santuario de nuestra Señora de la Azud y el término de la Ram.
Costuma o Costavana.
Ermita.
Ferreginals y el santuario de Jesús y María.
Galera.
Ginestár.
Godall
Lampolla.
Mas den Verg.
Masós de Barberans.
Pás.
Pauls
Perelló
Rasqueras
San Carlos de la Rapita
Santa Bárbara
Tivenis y el santuario de nuestra Señora del Cármen.
Tortosa los conventos de Cardós y san Bernabé y los santuarios de los Reyes, nuestra Señora de la Aldea, de la Providencia, del Coll,del Alba y de Petja, San Antonio, San Onofre y San Juan Nepomuceno.
Ulldecona y el santuario de nuestra Señora de la Piedad.
Ventallas.
Les tipografies són tal com apareixen en el llibre i com no sóc historiador no puc reconèixer on estava Costuma o Costavana i els santuaris de nuestra Señora de la Azud, San Juan Nepomuceno, San Antonio o San Onofre i que se n'ha fet d'ells. Em voleu ajudar?

2 comentaris:

  1. Jo no acabo de reconèixer Embiexa. San Onofre no estarà relacionat amb l'origen del nom de la cantera que hi ha a l'autovia Tortosa-L'Aldea?

    ResponElimina
  2. Manel, suposo Que Nuestra Señora de Embieixa es refereix a Sant Jaume d'Enveja, doncs el relaciona amb el poble d'Amposta.

    Respecte a San Onofre, efectivament hi ha una extracció d'àrids prop de la denominada costa de San Onofre, però no tinc cap referència de l'existència d'un ermitori en aquell indret.

    ResponElimina