dilluns, 23 de febrer del 2009

LA OLA (DIE WELLE)

Com és possible que el poble alemany acabés donant un suport majoritari al dictador Adolf Hitler a les urnes i fins i tot després donés recolzament (molts mirant cap un altre costat) a les majors atrocitats que hom s'hagués pogut imaginar? És possible que això es torni a repetir?
A l'any 1967 un professor d'història d'un institut de Califòrnia als EUA va realitzar un experiment amb els seus alumnes. Aquesta prova consistia en instaurar un règim d'extrema disciplina a la seva classe, restringir les seves llibertats i fer-los formar en unitat. A l'experiment se'l va denominar The Third Wave (La tercera ola) i els alumnes es van entussiasmar tant que als pocs dies s'espiaven entre ells i assetjaven a aquells que no s'unien al grup. Al cinquè dia el professor va finalitzar l'experiment abans que se li escapés de les mans.
A partir d'aquests fets reals, el director alemany Dennis Gansel va realitzar l'any 2008 la pel.lícula titulada Die Welle (La ola) on ens mostra un professor d'institut carismàtic que imparteix un seminari sobre el tema de l'autarquia que fa la pregunta als seus alumnes de si seria possible el retorn d'una dictadura al seu país.
El professor dirigint i manipulant als seus alumnes, molts d'ells amb evidents mancances afectives familiars, acaba construïnt un moviment denominat La ola amb els trets més habituals dels moviments de masses totalitaris: un nom, una uniformitat estètica , uns símbols, una salutació, una ferma disciplina, el foment de pertinença al grup, el predomini del grup per sobre de l'individu, l'exclussió de la gent que no pertany al grup. L'experiment acabarà d'una forma absolutament dramàtica.
Amb una banda sonora que compta amb una selecció de cançons de grups del panorama musical independent dels últims anys (The Subways, Empty Trash, Coldout, Bonobo, Kilians) i temes del compositor Heiko Maile, em sembla una molt interessant producció alemanya que ens mostra com el germe de la intransigència sempre està dins nostre i quines són les conseqüències del gregarisme malentés.
Bona (***1/2)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada