diumenge, 2 de març del 2008

POUS D'AMBICIÓ

Parlaré d'una pel.lícula de sentiments negres com el petroli, dirigida per Paul Thomas Anderson (Òs de plata del Festival de Berlin 2008 al millor director) amb un metratge de 158 minuts i interpretada per l'actor Daniel Day-Lewis qui va ser nominat a l'oscar al millor actor per la seva interpretació.

Ambientada a l'Oest, a finals del segle XIX i principis del segle XX és una pel.licula èpica de pioners lluitadors i esforçats, durs com la roca. Els negociants del petroli canviaran la vida dels ranxers. Hi ha molts diners a guanyar, tants que tan sols uns pocs visionaris i magnats comprenen l'abast de la riquesa que surt de les entranyes d'aquelles resseques terres.

Com si fos una al.legoria, ocult en el fons de la terra resta el petroli mentre en el fons de l'ànima humana, més o menys oculta, resta també la llavor negra del mal. L'avaricia, la traïció, la mentida provocaran la destrucció de les relacions a les comunitats rurals, dels vincles familiars i de la pau i equilibri de l'interior d'una persona.
Una pel.lícula dramàtica i sense embuts que s'endinsa en la negrura d'un home sense compassió, ple d'odi, un multimilionari corromput sense valors, però també en la d'un altre, un fals profeta que utilitza la religió com a mitjà per aconseguir els seus propis objectius.

Una excel.lent pel.lícula que s'ha de veure amb paciència per veure el progressiu procés de degradació del protagonista. Daniel Day-Lewis es mereixia l'Òscar en una interpretació magistral (potser un pèl sobreactuada).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada