dijous, 1 de novembre del 2007

SRI PADA: LA PETJADA DE BUDA




Fa unes setmanes vaig estar a Santiago de Compostela i vaig visitar el museu de les peregrinacions on hi havia una exposició temporal titulada "Sri Pada, pasos de peregrino, pegada de deuses". Es tractava d'un recull de fotografies en blanc i negre de la fotògrafa nord-americana Jessica Agulló.

El muntatge fotogràfic val la pena però encara més descobrir que significa Sri Pada. Es tracta d'una muntanya de 2.243 metres d'altitud que es troba a l'illa de Sri Lanka on es conta que Buda va visitar la illa en tres ocasions per predicar i en una de les ocasions va deixar la seva petjada al cim de la muntanya de Sri Pada (petjada sagrada ) i per això hi ha una cavitat al terra rocós. L'altra petjada estaria a Phra Sat (Tailàndia).

Entre els deures dels budistes està visitar al menys un cop a la vida el llocs sants de Sri Lanka. Entre desembre i abril, els peregrins acudeixen a milers per pujar per la nit fins el cim de la muntanya per unes escales fetes a la mateixa pedra. Són milers d'escales i el viatge dura aproximadament quatre hores. El moment culminant és arribar fins el cim abans que es faci de dia, moment en què la peculiar forma de la muntanya projecta una ombra triangular per damunt de la planura que l'envolta. Les vistes des d'allà dalt van impressionar a l'escriptor Herman Hesse.

El més curiós és que la muntanya és un lloc de culte per altres religions. Pels hindús va ser Lord Shiva qui va deixar aquesta petjada; pels musulmans es tracta de la petjada del peu d'Adam (per això també se l'anomena el pic d'Adam); i finalment, pels cristians, semblen veure el rastre de Santo Tomàs.

Ara que el budisme ha estat reconegut per l'Estat com a religió de reconegut arrelament caldrà anar coneixent i descobrint. Veient les fotografies i tota la història i humanitat que hi ha al darrera em van agafar ganes d'anar-hi. Potser ho faci, qui sap. Per a més informació teniu el següent enllaç: http://sripada.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada