dijous, 7 de gener del 2010

BARBÀRIE I CIÈNCIA

Llegeixo l'últim número de la revista l'Aventura de la Història la qual dedica un petit article a l'inventor nordamericà Thomas Alba Edison.
Edison va electrificar per primer cop de forma permanent un carrer als Nadals de 1879-1880 a la localitat on vivia, Menlo Park (New Jersey).
Edison era propietari de General Electric i es va dedicar a produir i distribuir electricitat amb el sistema de corrent contínua què tenia al seu favor el seu baix voltatge però amb l'inconvenient de perdre molta energia per disipació.
En front d'aquesta tècnica, Nikola Tesla (que va compartir amb Edison el premi Nobel de Física a l'any 1915) treballava per a l'empresa Westinghouse i va desenvolupar l'electricitat amb el sistema de corrent alterna, que tenia un major voltatge i una menor pèrdua per disipació.
Edison per a combatre al seu competidor va voler posar en evidència el perill de la corrent alterna mitjançant l'electrocució d'un elefant. Si la corrent alterna era capaç de matar un elefant, que no faria amb un ser humà. Aquesta macabra demostració va enregistrar-la l'any 1903 el propi Edison.
La corrent alterna de Tesla va guanyar finalment la partida. El martiri de l'elefant no va servir de rés. De que no és capaç el ser humà per satisfer el seu ego!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada