diumenge, 20 de gener de 2008

BODIES: CRUES LLIÇONS D'ANATOMIA


Des del 17 de novembre de 2007 fins el 31 de març d'enguany (després d'haver-se prorrogat per dos mesos i mig), s'ha pogut i es pot veure per primer cop a Espanya l'exposició titulada "Bodies: the exhibition" en un espai del Museu Martítim a les Drassanes Reials de Barcelona.

Aquesta exposició va néixer al Japó l'any 1996 i ha voltat per nombrosos països com el Estats Unit, Mèxic, Brasil ,etc amb més de 11 milions d'espectadors.

A partir d'una tècnica que aconsegueix que vasos sanguinis, nervis, músculs i vísceres es fixen i solidifiquen amb un polímer de silicona, hom veurà totes les nostres estructures anatòmiques agrupades per sistemes: locomotor, digestiu, cardiorespiratori, nerviós i reproductor amb una realitat que arriba a ferir els sentits. Mostra d'això són els nombrosos comentaris que vas escoltant, molts relacionats amb els propis límits de la vida humana.

L'apartat ètic de l'exposició ens ha de fer reflexionar, però. En un panell parla de respecte i dignitat a les persones que s'exhibeixen, perquè malgrat el seu anonimat no hem d'oblidar que són persones reals. Recordo la polèmica que va haver-hi fa uns anys amb el negre de Banyoles. Ara se'ns diu que són cadàvers xinesos fruit de donacions voluntàries. En un país com la Xina on les associacions internacionals de defensa dels drets humans han mostrat seriosa preocupació per la relació entre les execucions de pena de mort aplicada a pressoners i l'existència de xarxes internacionals d'extracció i t ransplantament d¡'òrgans, el terme voluntarietat ens hauria de preocupar.

Les entrades a l'exposició no són gens barates, 16,40 Euros comprades al Servicaixa amb descompte del 20 % per ser soci del Club Servicaixa.

1 comentari:

  1. Ja m'havien parlat d'esta exposició. A veure si tinc temps d'anar-hi.
    M'agrada el teu bloc: un bon descubriment.

    ResponElimina