dimecres, 7 de gener del 2009

A SANG FREDA

Ja fa uns anys que vaig llegir aquesta magistral combinació de novel.la i periodisme que és l'obra A Sang Freda de l'escriptor nordamericà Truman Capote que em va captivar al tractar-se d'una història basada en fets reals estructurada de forma no líneal.
Aquests Nadals he vist la pel.lícula de títol homònim dirigida l'any 1967 per Richard Brooks i interpretada per Robert Blake i Scott Wilson que interpreten a Perry Smith i a Dick Hickcock, un malalt psiquiàtric amb una infantesa desgraciada i l'atre un lladre, estafador i engatusador que ha estat a la pressó i que es posen d'acord per robar la caixa forta de la casa d'una família benestant de la localitat e River Valley, al capdavant de la qual està en Herb Clutter que acaba de contractar una assegurança de vida amb prima doble per al supòsit de mort accidental.
Amb una fotografia en blanc i negre molt contrastada que reforça el dramatisme de la història ens mostra com el ser humà pot expressar la seva cara més fosca i malvada per un motiu insignificant o fins i tot sense cap causa i com l'atzar de la vida pot convertir una mentida contada en una pressó en un malson i la fi de quatre persones completament innocents.
La pel.lícula va esgarrapant poc a poc en la psicologia dels personatges per arribar a fer-nos a entendre els obscurs perquès d'uns assassins, motivacions interiors que molts no podrem compartir però podem arribar a entendre. I resultarà finalment que ens constarà més entendre la psicologia del botxí que executa els assassins, en aquest cas amb la forca.
O potser sí ho entendrem amb una cosa tan material i senzilla com una xifra considerable de diners com suposaven als anys '50, 300 dòlars per persona executada, tot enmig de la maquinària estatal de la pena de mort, dels corredors de la mort, dels espais d'execució i les resolucions confirmatòries del governador de l'Estat a la última hora dels adéus.
**** (Molt Bona)

1 comentari: