dilluns, 2 de novembre del 2009

THE DAMNED UNITED

Si a algún bon i veterà aficionat al futbol li pregunten pel Leeds United o el Derby County Football Club o el Nottingham Forest Football Club, potser respongui que li sonen.
I el cert és que a dia d'avui, el primer dels tres equips milita a la tercera divisió i els altres dos a la segona divisió del campionat anglès (també amb alguns equips galesos), però en la década dels setanta van ser equips que van guanyar títols de lliga, copa i fins i tot, el Notthingam, dues Copes d'Europa consecutives.
La rivalitat personal entre dos entrenadors de futbol, el del Leeds United i més tard seleccionador nacional, Don Revie i el del Derby County Football Club, Brian Clough serveix al director Tom Hooper, amb l'ajut inestimable del guionista Peter Morgan (The Queen i Frost contra Nixon) per narrar una bona història sobre el món del futbol, posiblement la millor que s'hagi rodat fins el moment.
Ben ambientada en els anys '70 (vestuari, caracterització, color de la fotografia, utilització de imatges reals de la època) i amb el suport d'un bons actors (quins bons actors hi ha a Gran Bretanya!) ens mostra una época on els diners eren importants però no en la mesura d'avui i ens apunta alguns aspectes de la naturalesa humana (la vanitat, la lleialtat, la enveja...) i ens parla d'una forma àgil i dinàmica dels equilibris entre la directiva, els jugadors, la afició i l'entrenador.
Nota personal: 7,5
Nota filmaffinity: 6,8

3 comentaris:

  1. No la he vista encara, però ... tinc la desgracia de haver sigut fan del Leeds United als anys 70, i 80! Com que el meu equip de veritat, el Barnsley, anaven per la 4a divisio, per poder seguir algu en la Primera, vaig triar el Leeds per raons geografics pero van ser gairebe sempre segons detras del Liverpool, i despres vindria un decliv total, tot aixo barrejat amb el fet de que els seus aficionats eran dels més violents i racistes del pais - no per res, mons pares no em van deixar mai anar al camp (per sort!).

    L'incident prinicipal de la pel·lí, crec, son els 40 dies de xoc total quan va venir el super-ego eccentric d'un dels millors entrenadors de sempre jamas (Clough), i es va trobar amb les vaques sagrades del Leeds, equip que "vol ser", com Billy Bremner i cia. ES veu que van acabar tots escaldats i Clough va marxar.
    Dic que va ser dels millors perque despres, com dius, portaria un equip petit i no gaire conegut com el Nott. Forest a guanyar la copa de Europa, dos cops !!

    Diuen que el llibre, del qual s'ha fet la pel·lí, es molt bo també.

    ResponElimina
  2. Per no haver-la vist, veig que tens molts coneixements de la temàtica de la pel.lícula.

    Clough no suportava al Leeds entrenat per Don Revie perquè tenien un joc molt dur i feien trampes en el camp.

    Te la recomano.

    ResponElimina
  3. Es que l'historia del Clough_Leeds es molt conegut a Anglaterra, només faltava que en fessen un llibre i una pel·lícula.

    Imagina't que aqui Cruyff o Guardiola vagis a entrenar al Madrid ! No, pensant de nou, aixo no es pot imaginar ... pos, imagina't que Camacho es trobi al Madrid amb les galactics i la cosa dura 2 dies ...

    Brian Clough es el millor entrenador de futbol que l'equip nacional de Anglaterra no ha tingut mai, ja que no van tenir el coratge de ficar algu tan excentric, i tan brillant ... molta gent pensa en els Mundials que haguessem guanyat...
    (i si, els Leeds eren bruts a no pugui més, alguns partits contra Liverpool i Man Utgd, autentiques batalles campals ... CR) hauria durat 2 segons i mig amb Billy Bremner o Norman Hunter!)

    ResponElimina