dimarts, 9 de juny del 2009

CASTELL DE LOARRE: PETITES VACANCES PER OSCA (I V)

A uns 40 quilómetres d'Osca, enfilat en un turó de la serra de Loarre podem visitar el famós castell romànic del mateix nom. La certesa de l'existència del castell de Loarre consta en un document de la cancilleria del rei navarrès Sancho el Mayor del segle XI.
Abans de visitar el castell, podem dinar a l'Hospederia de Loarre situada en l'actual poble de Loarre on serveixen un menú ben elaborat i ben presentat en un entorn tranquil a un preu de 19 euros per persona, beguda inclosa.

Durant l'época dels reis Ramiro I i Sancho Ramírez el paper del castell va ser important en la conquista de la veïna població de Bolea, marcant frontera amb els territoris de domini islàmic.

En dependències annexes al castell es va fundar un monestir de magnitud superior al de San Juan de la Penya o l'abadia de Montearagó. Més tard va veure nàixer una villa en la falda del castell, que va ser cercat per una muralla que encara es conserva durant el segle XIII o principis del XIV.

Durant el reinat de Jaume I, Loarre va passar a la corona qui va cedir la tinença del castell als frares de l'Hospital de San Joan de Jerusalem que la van tenir fins l'any 1285 quan el rei Pere III, en guerra contra els francesos, va ordenar el lliurament del castell a l'abad Ferrán de Montearagó.

Durant el segle XIV el castell va passant d'unes mans a unes altres per obra de la política i les necessitats econòmiques de la cort reial fins que l'any 1381 es redimit pels propis veïns de la villa a favor del rei a canvi de la remisió de certs tributs per part d'aquest. La possessió real va durar poc a causa de les constants necessitats econòmiques de la Corona.

L'any 1468 torna a mans de la corona el castell i la villa, però progressivament els pobladors van abandonant l'escarpat entorn del castell per instal.larse en l'actual poble de Loarre situat a la planura.

El castell, força ben conservat, destaca pels seus murs exteriors, l'escalinata que segueix a l'entrada principal, la capella, la seva estructura laberíntica i el seu entorn natural.

El castell va ser protagonista en la pel.lícula El regne dels Cels del director Ridley Scott i protagonitzada, entre d'altres, pels actors Jeremy Irons, Liam Nesson i Orlando Bloom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada