diumenge, 17 de maig del 2009

EL CHINLONE: LA ROTLLANA BIRMANA

El chinlone és l'esport nacional de Birmània que es practica per tot arreu des de fa més de mil cinc-cents anys i combina esport, dança i filosofia budista.
Amb una petita pilota feta artesanalment amb ratan, cinc jugadors formen una rotllana al voltant d'un altre que es col.loca en una posicio central. Tots els jugadors han d'anar passant-se la pilota amb lleugers tocs de peus o genolls sense que caigui al terra, alternant les seves posicions en el centre i fent figures el més espectaculars possibles.
És un joc on no hi ha guanyadors ni perdedors, on no hi ha equips enfrontats i està influit per la filosofia budista doncs es necessita una bona concentració que no et permet pensar en rés més que en la pilota sense cap altre objectiu més que gaudir, participar en el grup i trobar el major equilibri físic i psíquic.
A aquest joc hi juguen homes i dones, nens i gent gran i es practica per tot arreu, encara que es realitzin festivals anuals on participen milers d'equips que practiquen les seves destreses en mig dels espectadors acompanys per la seva música tradicional. És fascinant veure el seu joc totalment allunyat de la violència física i verbal existent en els nostres camps de futbol.
Sempre m'ha atret el comunitarisme, la recerca de l'harmonia, la pau i l'equilibri dels habitants de molts països d'Àsia oriental i el meu desig és que perduri la seva cultura i no es contamini excesivament d'alguns des valors dominants en la nostra cultura occidental.

2 comentaris:

  1. Fa 15 dies van veure un documental sobre aquest "esport", o obra d'art. Vam "flipar" - es increible, precios, i molt interessant la filosofia detras i com ho juguen.
    No sé si vas veure el documental, no recordo a quin canal - un de la gama dels documantals del Digital Plus - estava narrada per un canadiense que volia portar l'esport al seu pais, i que sempre quan podia, viatgava a Birminia per a poder jugar.

    ResponElimina
  2. Si Brian, vaig veure el mateix documental al canal Viajar i a més a més que em va deixar amb la boca oberta, vaig pensar, si en som d'ignorants. El chinlone és l'esport nacional birmà i ni tan sols n'havia sentit parlar mai. En aquest canal fan uns reportatges espectaculars. Fa temps en vaig veure un sobre Benarés a la Índia que em va colpir.

    ResponElimina