dimecres, 10 de setembre del 2008

CHE, L'ARGENTÍ

Ens ha arribat aquesta primera part (per imperatius comercials de durada la pel.lícula se'ns presentarà dividida en dues parts) d'aquest biopic sobre Ernesto Che Guevara.
Coproduïda entre França, EUA i Espanya, el director Steven Soderberg (Ocean's Eleven; Erin Brokovich; Sexo, mentiras y cintas de video) ens narra gairebé un diari de campanya militar en un format proper al documental. Amb ritme pausat, la càmera es situa totalment fóra dels personatges, sense espais per a la instrospecció psicològica ni la valoració política o ideològica.
El Che se'ns presenta en aquesta primera pel.lícula com un líder libertari antiimperialista que en companyia dels germans Castro i el moviment revolucionari 26 de juliol pretenen alliberar el poble cubà de la dictadura d'en Fulgencio Batista.
M'ha agradat:
  • Les interpretacions de Benício del Toro (Che Guevara) i Demian Bichir (Fidel Castro).
  • El retrat fred i asèptic del personatge.
  • La omnipresència del tabac, ja que molts personatges fumen habans gairebé a tota hora doncs no hem d'oblidar que està ambientada en els anys cinquanta i seixanta a l'illa de Cuba.
No m'ha agradat:
  • La veu aflautada del personatge de Fidel Castro (pocs coneixem la veu original del Che Guevara, però gairebé tothom coneix la veu del líder cubà).
  • La pel.lícula no presenta certs aspectes obscurs del Che que alguns biografs apunten cap el seu autoritarisme i la comissió de certs assassinats innecessaris.
  • Malgrat el director pretén l'objectivitat cap el personatge, l'obsessió del personatge per la justícia ens acaba provocant una imatge totalment positiva.
  • Ens queden caps sense lligar com per exemple quina era la relació del Che amb la seva esposa i el fill que havia deixat a Méxic mentre estava en campanya o la consumació de la relació afectiva amb la guerillera Aleida March qui seria la seva futura esposa.

(***)Bona

3 comentaris:

  1. Nosaltres la van anar a veure el diumenge, i ens va agradar molt. Sens dubte la interpretació realitzada per Benicio del Toro és un dels aspectes més positius de la pel·lícula.

    Malgrat dura dues hores et quedes amb les ganes de veure la continuació, la relació que té amb la que serà la seva nova esposa, etc...

    Molt recomanables.

    ResponElimina
  2. Bones!

    veig que coincidim força... crec que s'ha d'esperar a veure la 2ª part del film per poder-ne treure conclusions definitives, però pel vist fins ara, apunta ben alt.

    Salutacions!!

    ResponElimina
  3. Benicio del Toro m'agrada molt, ell sempre m'agrada, veig que és una peli per al gran públic, ben portada, entretinguda però poc arriscada politicament.

    neus jové

    ResponElimina