dimarts, 7 de juliol del 2009

MORCHEEBA: EVERYBODY LOVES A LOSER

Morcheeba és un grup britànic que es va formar a Londres l'any 1995 i ha editat 10 àlbums fins avui, l'últim d'ells titulat Dive Deep a l'any 2008.
La seva música és relaxant i s'etiqueta com triphop o downtempo amb tocs de pop, blues, soul i rythm and blues. La seva factura musical explora els camins més agradables de la música electrònica.
Us deixo el video de la cançó Everybody loves a loser.

RAMIRO PINILLA: "SÓLO UN MUERTO MÁS"

Sancho Bordaberri és un llibreter que acaba de rebre d'una editorial la resposta negativa per a publicar el seu setzè llibre després que els altres quinze llibres anteriors hagin tingut el mateix resultat.
En el petit poble de Getxo és l'any 1945 i la postguerra presenta una formes de vida i alguns personatges propis de la época com els falangistes i els estraperlistes, no necesssàriament diferenciats.
Sancho, recorda que al poble encara hi ha un assassinat sense resoldre ocorregut deu anys enrera i pensa que les investigacions per descobrir un assassí poden convertir-se en un material absolutament literari.
Qui va voler matar als bessons Altube? Per cercar la resposta Sancho Bordaberri es converteix en Samuel Esparta, un nom manllevat de retalls de personatges del seus estimats autors de novel.la negra, Raymond Chandler y Dashiell Hammet.
El basc Ramiro Pinilla, que actualment té 86 anys, ens mostra una tècnica excel.lent per anar engalçant les peces d'una ficció en base a uns fets reals (en la novel.la) fins que t'arribes a plantejar sí la història va succeir o va poder succeir en un poble com Getxo o en algun altre poble mariner.
Ramiro Pinilla ha estat guardonat amb diferents premis literaris, els últims i més prestigiosos dels quals els va rebre l'any 2005 ( Premi de la Crítica atorgat per l'Associació Espanyola de Crítics literaris) i a l'any 2006 (Premi Nacional de Narrativa) per la seva trilogia "Verdes valles, colinas rojas".

dissabte, 4 de juliol del 2009

KATY PERRY: HOT'N'COLD

Katy Perry és una cantant de pop-rock nascuda a Califòrnia que ens va portar al 2008 el seu primer i únic disc fins el moment titulat One of the Boys del qual s'han anat editant diferents senzills com per exemple la cançó Thinking of You que va arribar al número 1 del Billboard Hot 100 o la que porta per títol Hot'n'Cold de la qual us penjo el vídeo, farcit d'energia i ritme.

dimecres, 1 de juliol del 2009

CENT ANYS DE LA SETMANA TRÀGICA DE BARCELONA

Durant la setmana del 26 al 31 de juliol de 1909, la ciutat de Barcelona va veure com els obrers van fer-se els amos dels carrers construint barricades, cremant esglésies, convents i escoles religioses, desenterrant taüts de religioses dels cementiris que estaven encara instal.lats en els patis dels edificis religiosos entre d'altres mostres revolucionàries.
El caldo de cultiu d'aquest ample moviment social va unir diverses corrents com una revolta antimilitarista i anticolonial que protestava contra l'enviament de tropes militars a Marroc per defensar interessos com els del marquès de Comillas, propietari de mines africanes; un intent dels militants anarquistes per avançar cap a la revoCursivalució social; un moviment obrer que lluitava per defensar la recent creació d'escoles laiques, modernes, mixtes i accesibles que beneficiaven l'educació dels seus fills (destaca la figura de mecenatge de Francisco Ferrer Guardia qui va ser executat als fosats del Castell de Montjuïc acusat injustament de ser un dels principals instigadors de la revolta).
L'escriptora Dolors Marín, autora del llibre "La Semana . Trágica Barcelona en llamas , la revuelta popular y la Escuela Moderna", escriu en el número de juliol de la revista La Aventura de la Història un article sobre aquesta qüestió i que acaba amb un paràgraf contundent que ens ha de fer reflexionar com a poble:
"Los huelguistas pretendían que el resto de la Península les imitara, pero los refuerzos no llegaron, al contrario. Las ideas de los revolucionarios no se escucharon, ya que el Gobierno se apresuró a explicar que lo que en Barcelona estaba teniendo lugar era una revuelta separatista".
Fotografia: Oli del pintor Ramón Casas.